KUNDCASE
Under fliken Kundcase får du en inblick i min arbetsprocess. Ett slags "behind the scene" där jag ger jag ger lite bakgrundsinformation till några av de illustrationerna som jag har arbetat med. Det kan vara återkommande teman eller specifika illustrationsuppdrag. Exemplen kommer från olika beställare för att visa ett spann av uppdrag som jag är bekväm och van att arbeta med.
BILDER SOM BÄDDAR FÖR EN JÄMLIK VÅRD
UTBILDNINGSMATERIAL
KUNSKAPSCENTRUM FÖR JÄMLIK VÅRD
​
Genom kommunikations- och designbyrån Duolongo fick jag uppdraget att göra bilder till en metodpärm som skulle handla om jämlikt bemötande inom vården. Pärmen skulle användas i fortutbildning för personal på BVC och familjecentraler och hade titeln En förälder blir till -ett verktyg för jämlikt föräldraskap genom utbildning och reflektion.
Metodpärmen var indelad i åtta kapitel eller teman, flera av dom skulle illustreras med en bild. Jag utformade illustrationerna efter ambitionen att dom skulle kunna vara med och bidra till reflektioner och starta diskussioner på det givna temat. Gemensamt för alla teman var att de på olika sätt styrde mot målet att bemötandet av föräldrar inom BVC och familjecentraler skulle bli mer jämlik. Slutkund för projektet var Västra Götalandsregionen - Kunskapscentrum för Jämlik vård. Kunden valde senare att även köpa rättigheterna för bilderna för att kunna tyckas upp och ha som bilder i väntrum till BVC och MVC.
SVÅRA ÄMNEN TILL MORGONKAFFET
DAGSPRESS
SMÅLANDSPOSTEN
Under flera års har jag gjort illustrationer för morgontidningen Smålandsposten. Oftast till UNG-sidorna som riktar sig till yngre personer. Även då innehållet riktade sig till ungdomar så handlade det många gånger om att illustrera svåra ämnen.
Jag har bland annat illustrerat ämnen som självskadebeteende, sorg och internettrenden pro-ana då personer har en positiv inställning till anorexi. Hur gör man för att illustrera tunga ämnen som det här? För mig blev svaret att justera färgskalan till lite dovare färger än vad jag vanligtvis använder och att få till rätt uttryck i ansiktena.
Att jobba för dagstidningar är ett intensivt och roligt arbete. Det gäller att vara snabb och säker. Processen är kort, ibland var artikeln som skulle illustreras inte färdigskriven och jag fick jobba efter rubriker och intentioner. Andra gånger har jag haft tillgång till hela den färdiga texten men ibland med deadline inom ett dygn.
FÖRDELAR MED COLLAGE
SAMHÄLLSINFORMATION
REGION KRONOBERG
Jag samarbetar ofta med regioner, kommuner och andra från den offentliga sektorn. Jag vill alltid skapa inkluderande och normkritiska bilder men i dessa fallen kan det kännas lite extra viktigt eftersom målgruppen för dessa typer av uppdrag ofta är vi alla, medborgare av olika slag.
Att göra inkluderande bilder där ingen känner sig förbisedd eller bortglömd kan vara en svår nöt att knäcka. Gör man massor av bilder kan man ju på sikt spegla de breda spektra av åldrar, samhällsklasser, kön, hudfärger, intressen, kroppsformer, frisyrer som den breda befolkningen besitter, men uppdrag kommer oftast ett i taget. Jag har många gånger löst det så att ett landskap kan presentera en texts innehåll. Nästan allt kan omvandlas till ett landskap. Andra gånger har jag låtit personer bli djur. Ett slags bildberättande genom fabler, alla kan ju känna sig som en uggla inuti.
RIKTIGA TYPER & KÄNDA PERSONER
REDAKTIONELL ILLUSTRATION
ELLE INTERIÖR, SMÅLANDSPOSTEN, METRO STUDENT M.F.
Det är intressant och roligt att teckna typer, att riktigt få till den där fisförnäma minen eller få till strecken så att andra kan uppfatta vilka personer från verkligheten man vill berätta någonting om.
Under en tid hade jag en bildkrönika i Smålandsposten då jag fritt fick tolka och spegla månaden som gått i både globala och lokala avseenden i en egen bildkrönika. Genom detta unika uppdrag fick jag en hel del övning i att porträttera kända personer, vilket jag har lärt mig att tycka mycket om. Tidigare har jag också arbetat en hel del med uppdrag i stil med ”vilken klädstil är du” och liknande lättsamma test. Det gäller i båda fallen att få till det där typiska, det unika för karaktären.
FRIA TYGLAR
KONSTNÄRLIGA UPPDRAG
REGION KRONOBERG
Ibland händer det att ett riktigt ovanligt uppdrag dyker upp. Jag älskar att få konstnärliga uppdrag, arbeten med lösa tyglar samtidigt som det styrs upp av en tydlig uppgift.
Inför Jubileet och Linnéåret som uppmärksammades av Region Kronoberg fick jag och medlemmarna i konstnärskollektivet Plan B uppgiften att tolka Carl von Linné. Våra bilder trycktes upp på stora affischer och streds över staden som lättillgänglig konst. Ett annat unikt uppdrag var att Kafé de Luxe i Växjö bad mig tolka en drink till en visuell drinklista. Jag skulle beskriva smaken av drinken med en tvådimensionell bild. Ett tredje exempel är ett återkommande uppdrag att skapa diplom till Region Kronobergs kulturstipendier. Jag gjorde originalkollage till varje person, med tidningspapper, lim och sax. Bilden skulle vara unik och spegla just den personen. Diplomen gavs till stipendiaterna som en present vid prisutdelningen.